Kwaliteit en kosten

Merel's wereld(s)

Dit weekend was veel in het nieuws dat de Adviescommissie Pakket (ACP) vermoedelijk aan de minister negatief gaat adviseren om  het middel Nivolumab in het basispakket op te nemen. Nivolumab is medicijn dat voor ongeveer 20% van de longkankerpatiënten een levensverlengend medicijn is. Levensverlengend, niet genezend. De ACP vindt dat dit middel van waarde is voor patiënten. Maar ze vinden de kosten van het medicijn te hoog en niet goed inzichtelijk. Alhoewel er veel minder bijwerkingen zijn bij deze behandeling, is de kwaliteit van leven was vanuit de studies niet veel beter, zodat het voor de commissie moeilijk was om een goede afgewogen beslissing te nemen.OPDIVO_USL_PROM
Gezien de huidige ontwikkelingen zullen er in de nabije toekomst nog veel meer dure medicijnen bijkomen en welke criteria gelden dan? Is deze discussie nu aanleiding om een systeemverandering in de zorg door te kunnen voeren? We zeggen wel jaren dat de zorg straks onbetaalbaar gaat worden, maar hoe moet…

View original post 818 more words

Published by

merelhennink

vrouw, 48 jaar, samen met mijn man 2 geweldige kinderen van 10 en 12 jaar. Met veel plezier werkzaam bij de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen, bij zowel de opleiding als het lectoraat Integraal Jeugdbeleid. Sporten vind ik heerlijk, daar word ik gelukkig van. Sinds november 2014 is longkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren geconstateerd. Het blijkt dat de Ros1 translocatie oorzaak is.