Ziektewinst

Merel's wereld(s)

meZiektewinst zegt dat mensen óók voordelen halen uit de klacht of kwaal die ze hebben. Er is een aantal vormen.
Primaire ziektewinst heeft te maken met het feit dat je door je klacht iets vermijdt.  Secundaire ziektewinst wil zeggen dat je door de klacht niet alleen iets naars vermijdt maar ook direct voordeel uit de klacht haalt. 
Tertiaire ziektewinst slaat op het voordeel dat een ander (een derde) heeft van de situatie.
Uit: Ziektewinst, elk nadeel heeft zijn voordeel. (infoteur: Nhartelman in Mens en Gezondheid 2012)

Als je ziek bent is het niet allemaal kommer en kwel. Nu ik mijn verhaaltjes van de laatste maand heb doorgelezen lijkt dat wellicht wel zo, maar als zieke kun je zeker ook nog sociaal, emotioneel en zakelijk functioneren. Uiteraard is je ziekte altijd in je achterhoofd aanwezig, maar is het niet het hoofdbestanddeel van je zijn, van je wezen. Als het wel zo zou…

View original post 1,063 more words

Published by

merelhennink

vrouw, 48 jaar, samen met mijn man 2 geweldige kinderen van 10 en 12 jaar. Met veel plezier werkzaam bij de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen, bij zowel de opleiding als het lectoraat Integraal Jeugdbeleid. Sporten vind ik heerlijk, daar word ik gelukkig van. Sinds november 2014 is longkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren geconstateerd. Het blijkt dat de Ros1 translocatie oorzaak is.